Voda je základním předpokladem života na Zemi, ale je tak zranitelná! Staráme se o ni dobře? Jak s vodou hospodařit, aby se jí dařilo? To se dozvíte 27. dubna na oslavě Dne Země na Kraví hoře, kterou pro malé i velké připravuje Lipka spolu s dvacítkou dalších organizací. Vydejte se s námi za vodou!
Od 10. hodiny dopolední vás zveme do parku na Kraví hoře za poznáním i zábavou. Na svahu najdete více než dvacet stanovišť, které dětem i dospělým nabídnou tipy, jak šetřit vodou doma i ve svém okolí, ale také hravé úkoly – vyzkoušíme si zasakování vody do různých materiálů, prozkoumáme, jak se vodní toky vlní krajinou i to, jak se voda čistí. Společně se zamyslíme, co může každý z nás udělat, aby byl vody dostatek. A na závěr si každý vyrobí svoji semínkovou bombu!
Pro dospělé návštěvníky je naplánována řada přednášek o významu vodních nádrží v krajině, zadržování dešťové vody ve městě i o důležitosti vodních prvků v zahradách. Přednášky proběhnou v sálu hvězdárny na Kraví hoře i v areálu Nadačního fondu Lerchova, kde rovněž nainstalujeme pítko pro ptáčky.
Součástí akce bude i EKOtrh, který tradičně nabídne ekologické a lokální výrobky, stejně jako stánky s nejrůznějším občerstvením. Abychom předešli produkci zbytečného odpadu, vezměte si s sebou kelímek na pití i vlastní příbor.
Na podiu, které bude součástí areálu, poběží po celý den kulturní program. Zahájí jej v 10.30 žonglérské představení divadla Kufr určené především dětem. Těšit se můžete také na koncert brněnského písničkáře Ivo Cicvárka, originální texty kapely Broug, veselou show kapely Bombarďák, která nás zaručeně roztančí a na závěr naše uši i duši pohladí koncert kapely Půljablkoň.
Bližší informace i podrobný program najdete na naší internetové stránce http://www.lipka.cz/denzeme, kde se můžete také podívat, jak Den Země proběhl v uplynulých letech. Prožijte největší svátek Země spolu s námi!
Amálka Čípková