Před pár dny jsem navštívila badatelnu Archivu města Brna, abych našla nějaká další zajímavá témata z historie naší městské části Řečkovic a Mokré Hory. Měla jsem v plánu nahlédnout do starých kronik. To se mi tak úplně nepodařilo, protože řečkovická kronika v Archivu není.
Více materiálu je zde k Mokré Hoře, resp. Jehnicím a Mokré Hoře, neboť obce až do roku 1953 patřily k sobě. Je zde uložena Pamětní kniha Jehnic a Mokré Hory a také jsem si mohla půjčit Zápisy ze schůzí obecního zastupitelstva.
Zastupitelé zasedali střídavě v hostinci U Hudečků v Jehnicích a v hostinci U Dvořáků v Mokré Hoře. Jednání začínala po 19. i 20. hodině a končívala po 22., někdy i 23. hodině. Hojná bývala účast obyvatelstva, často přes 100 osob. A co se projednávalo? Byla to především různá povolení, žádosti o snížení poplatků, žádosti o využívání obecního pozemku, příspěvky pro nejchudší spoluobčany, kožich pro strážníka, objevila se informace o kulhavce a slintavce. Bodů bývalo v zápisech opravdu hodně a týkaly se každodenního provozu obce.
Po válce, a vystupňovalo se to v 50. letech minulého století, se zápisy pozměnily. Objevovaly se zápisy o vyvlastňování, nuceném dosazování cizích nájemníků do soukromých domů. Extrémní byl zápis z prosince 1952, na začátek se zazpívala Píseň práce, následoval bod “Hodnocení budovatelské práce” a na závěr opět zpěv, tentokrát Internacionála. Asi se to dá vysvětlit, že taková byla doba. Co se však vysvětluje a chápe hůř, že v poválečném období se na schůzích zastupitelstva řešila různá udání. Tu soused postavil zídku, tu si opravil něco na domku apod., a hned měli někteří potřebu to nahlásit úřadu. Bylo to v 50. letech, něco bylo anonymně, ale často neanonymně, jména ovšem neuvádím, ti lidé tu ještě nedávno žili mezi námi...

Protože se Mokrá Hora v únoru 1953 osamostatnila, končí i zápisy ze společného jehnickomokrohorského zastupitelstva. A jak už jsem psala, podobné materiály k Řečkovicím či samostatné Mokré Hoře mi pracovníci Archivu (mimochodem velice příjemní a ochotní) nedohledali.

Někdy příště bych vám ráda řekla něco o obsahu Pamětní knihy Jehnic a Mokré Hory. Tato kniha byla založena roku 1924 a končí rokem 1978. A také něco o problematickém zásobování mokrohorských obchodů a o bývalých živnostnících a jejich nelehkých osudech v krutém období 50. let.

Mgr. Dana Malíková