Somr 2019Již několikrát jsme mohli ve Sboru Páně Církve československé husitské v Řečkovicích vyslechnout umění pana Jaroslava Tůmy jako mistrovského interpreta ve hře na varhany či cembalo. Jeho koncerty doprovázel umělecký přednes v podání Jana Hartla nebo Josefa Somra. Tím jsme navázali na vystoupení Zdeňka Plecha, v rámci kterých vystupují taktéž známí činoherní herci, například Petr Kostka.
Pan Josef Somr bezesporu patří k oné generaci hereckých velikánů, jako byli Rudolf Hrušínský či nedávno zesnulý Luděk Munzar. V dnešní době si ale užívá zaslouženého odpočinku a již pravidelně nevystupuje. Vzhledem k tomu, že ho s Jaroslavem Tůmou pojí dlouholeté přátelství a na poslední vystoupení ve Sboru Páně má zásluhou vřelého přijetí místním publikem pěkné vzpomínky, učinil výjimku a rozhodl se sbor Církve československé husitské opět navštívit.

Během posledního koncertu, nesoucího název „Zvěstování“, zazněly v podání Jaroslava Tůmy skladby hrané na cembalo, a ústy Mistra Somra byly předneseny vybrané texty z knihy Julia Zeyera „Zahrada mariánská“. Tentokrát v programu nazvaném „Sedm slov Vykupitelových na Kříži“ podle kompozice Josefa Haydna vyslechneme nejen hudbu světoznámého klasického vídeňského mistra v autorizované verzi pro klávesový nástroj, ale i pokračování textů Zeyerových, které provedou posluchače koncertu ději všeobecně známými, totiž cestou Kristovou na Golgotu. Osa Zeyerova zpracování pašijových událostí vychází z evangelií i z knih apokryfních, zároveň s bohatou fantazií rozvíjí i motivy zdánlivě okrajové. Jaroslav Tůma bude účinkovat na kladívkovém klavíru z dílny významného nástrojaře Paula McNultyho. Nástroj je volnou kopií klavírů vídeňské firmy Antona Walthera z doby okolo roku 1806. Kladívkový klavír, nazývaný též pianoforte, má daleko subtilnější zvuk než moderní křídla, Haydnově hudbě dodává potřebnou intimitu a nevšední zvukovou barevnost.

Tůma 2019Jaroslav Tůma patří ke světové špičce interpretů ve hře na varhany, cembalo a klavír. Jen jeho diskografie čítá již přes padesát titulů, převážně sólových. Namátkou jmenujme řadu kompaktních disků "Historické varhany Čech" (vydaných u firmy Supraphon), která zachycuje autentický zvuk vzácných varhan různých epoch od renesance až po začátek 20. století. Je žádaným interpretem nejenom v České republice, ale i v Evropě. Působí jako docent Hudební fakulty AMU v Praze a v současnosti je velmi často zván do porot mezinárodních varhanních či cembalových soutěží.
Josef Somr v roce 1956 absolvoval brněnskou JAMU, dva roky hrál v Českém Těšíně, tři roky v brněnském Divadle bratří Mrštíků a čtyři roky v Pardubicích (1961 až 1965). V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu a v srpnu roku 1978 přešel do činohry pražského Národního divadla. Zde působil až do roku 2001, kdy angažmá ukončil. Desítky postav ztvárnil v televizních inscenacích, před filmovou kamerou debutoval v roce 1964 ve snímku Obžalovaný a o dva roky později vytvořil nezapomenutelnou roli ve slavném filmu Ostře sledované vlaky. Jeho krásný hlas se často objevuje v rozhlase, kde se podílel například na úspěšném cyklu Pohádky tisíce a jedné noci. V roce 2001 obdržel za hlavní roli v představení The Gin Game v pražském divadle Viola Cenu Thálie. V roce 2005 obdržel z rukou českého prezidenta za svou celoživotní práci medaili Za zásluhy. V roce 1987 mu byl udělen titul zasloužilý umělec. V roce 2012 získal Českého lva 2011 za mimořádný přínos české kinematografii, 29. března 2014 mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Koncert HUDBA A SLOVO bude uveden dne 30. 3. 2019 v 19:00 hod. ve Sboru Páně CČSH, Vážného 6 v Brně–Řečkovicích.

Přijměte naše pozvání k tomuto v naší městské části ojedinělému koncertu v podání dvou uměleckých mistrů.

Místa ve Sboru Páně je možno si rezervovat na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné je formou dobrovolného daru, doporučená výše činí 150 Kč. Výtěžek bude věnován na podporu projektu Centrum křesťanské kultury.

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica