11 Areál U Mravence 1Už jste slyšeli o areálu U Mravence Lesíka? Nachází se v Brně-Řečkovicích pod Babou, na konci ulice Terezy Novákové. Majitelem a správcem tohoto areálu jsou Lesy města Brna, a.s., které zde kromě výuky lesní pedagogiky pořádají celou řadu akcí.
Po dlouhosáhlé rekonstrukci se brány areálu poprvé otevřely v červenci roku 2016 při příležitosti oslav 550 let brněnských městských lespů. Od té doby se zde konají především akce určené široké veřejnosti.
V letošním roce se v prostorách areálu uskutečnilo bezmála 15 akcí. K těm největším patřila například Svatojánská noc, Historické odpoledne, Den s Lesy nebo Noční les. Plánujeme dělat akce pravidelně a uvítáme od vás zpětnou vazbu na proběhlé akce, ale taky podněty na ty další.
V září 2018 jsme v areálu U Mravence Lesíka otevřeli již 8 naučnou stezku, která svými originálními interaktivními prvky, seznamuje návštěvníky na 10 stanovištích s životem v lese, zpracováním dřeva či myslivostí. Součástí stezky je i výukový lesní polygon, umístěný v korunách stromů 4m nad zemí. Z polygonu je krásný výhled na les a krmelec, kde je možné zahlédnou srnky a jiná lesní zvířata. Stezka je dlouhá 1,6 km a je vhodná i pro maminky s kočárky. Pro veřejnost bude stezka přístupná v době konání akcí a jeden víkend v měsíci. Podrobnější informace o otevření areálu najdete od příštího roku na www.lesymb.cz.


11 Areál U mravence 2V příštím čísle zpravodaje, vám přineseme informace o plánovaných akcích na příští rok a věříme, že si určitě vyberete.
První akce v roce 2019 v areálu U Mravence Lesíka „Vítání nového roku - táborák“ bude již 5.1. Přijďte všichni, kdo si chcete opéct špekáček, dát svařák, grog nebo si projít novou naučnou stezku.

Lenka Špirudová
Lesy města Brna, a. s.