Podzimní úklid od spadaného listí v MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora

ReneCernyFŘíjen a listopad přináší každoročně období podzimních prací a úklidu v ulicích a na veřejných místech. Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících způsob úklidu je spadané listí. Protože jsme si vědomi, že ne vždy se daří úklid ploch zeleně přesně podle Vašich i našich představ, dovolte mi, vážení spoluobčané, několik poznámek a postřehů k této problematice.

• Podzimní výhrab a úklid ploch sídlištní a parkové zeleně od spadaného listí byl zahájen již v druhé polovině října. Od této doby se z těchto ploch, které jsou ve správě městské části, opakovaně odstraňuje spadané listí v závislosti na počasí a intenzitě opadu listí z jednotlivých druhů stromů. V rámci tohoto podzimního výhrabu je spadané listí odstraňováno z ploch zeleně, chodníků a ostatních zpevněných ploch v sídlištích a parcích. V současné době je většina spadaného listí z ploch zeleně odstraněna a finální dočištění a předání ploch zeleně bude probíhat v termínu stanoveném do 15. 12. Podzimní úklid od spadaného listí patří co do náročnosti a rozsahu prací k nejnáročnějším činnostem, které se při údržbě zeleně provádí, a téměř vždy je komplikován zhoršujícím se podzimním počasím.
• Zvlášť je prováděno na místních komunikacích (vozovkách a parkovištích) - vyjma vozovek v trasách linek MHD - podzimní čištění od listí s využitím přenosného dopravního značení zákazu stání. Čištění vozovek proběhlo od 13. do 21. 11. v nejzazším možném termínu z hlediska zhoršujících se klimatických podmínek, souvisejících s nástupem zimního období a každoročně proměnlivého průběhu a intenzity opadu listí ze stromů. Současně s čištěním vozovek proběhl úklid od listí i na souběžných chodnících.
• Pásy zeleně mezi vozovkami a chodníky v mnoha případech nejsou ve správě městské části, která proto jejich úklid od listí nezajišťuje. Stará se o ně společnost Brněnské komunikace. Koordinaci úklidu v tomto případě komplikuje několik faktorů, jako jsou rozdílní dodavatelé služeb sjednaní Brněnskými komunikacemi, a odlišně nastavená kritéria a termíny prováděných prací. V příštím roce se budeme snažit s dostatečným předstihem efektivněji zkoordinovat průběh úklidu listí zajišťovaného jednotlivými dodavateli.


• Nepříjemnou komplikací při úklidu listí představovalo několik větrnějších dnů, které nastaly na přelomu října a listopadu, zejména vichřice 29. 10. způsobila nemalé komplikace. Na několika místech došlo k odlomení větví ze stromů nebo k jejich úplnému vyvrácení. Následky této vichřice bylo nutné přednostně odstranit.

Uvedená fakta určitě nemají být alibistickou výmluvou na některé rezervy, které ve výše popsaných činnostech stále existují. Jde nám spíše o to, abychom celý proces úklidu upřesnili a dali Vám na vědomí, že se i touto problematikou zabýváme, její průběh a úspěšnost vyhodnocujeme a každoročně se snažíme o zlepšení a zefektivnění úklidu v celé naší městské části.

Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych Vám alespoň touto cestou, popřál klidné a spokojené prožití vánočních svátků a popřál hodně štěstí a zdraví do roku 2018.

Mgr. René Černý, místostarosta