ViskotMarek vyřezVážení spoluobčané,

bezpochyby nejsme jedinou obcí či městskou částí, kde panuje nespokojenost s kapacitou místní pošty. Slýchám to často od kolegů starostů z celého Brna. Pobočka pošty v Řečkovicích na Kolaříkově ulici rozhodně není nějakou pozitivní výjimkou. Obsluhovat musí nejen Řečkovice a Mokrou Horu, ale také Medlánky, Ivanovice, Jehnice a Ořešín. To je přibližně 25 000 obyvatel a dalších 15 000 firemních adres. Pouhých šest přepážek skutečně není adekvátní počet pro takový objem klientů, což dlouhodobě vnímáme a snažíme se s vedením pošty tento problém aktivně řešit. Alespoň dílčí zlepšení nastalo v září. Byla prodloužena otevírací doba do 18:30 a začaly práce na vybudování nové přepážky. Do konce roku má navíc přibýt ještě jedna specializovaná přepážka pro klienty Poštovní spořitelny, která odlehčí provozu na ostatních přepážkách. Z dosavadních šesti přepážek tedy pošta navyšuje na „sedm plus jedna“. To je zřejmě maximum, co lze v dohledné době ve stávajících prostorách očekávat.

Rád bych se zmínil také o připravované výstavbě v proluce na ulici Terezy Novákové, o které v srpnu referovala některá média. Tato investice je připravována z úrovně Bytového odboru Magistrátu města Brna. Letos na jaře zadalo město třem architektonickým firmám zpracování objemové zastavovací studie. Ze zpracovaných studií byla vybrána studie kanceláře ARCHIKA, s. r. o. Na základě vybrané studie schválila Rada města Brna přípravu výstavby dvou polyfunkčních bytových domů a příjezdové komunikace. Jedná se o první etapu zástavby tohoto pozemku, kdy jeden bytový dům se sedlovou střechou bude navazovat na uliční frontu a druhý bytový dům, s plochou střechou, bude svým natočením dotvářet podobu menšího náměstí. Obě budovy jsou navrženy jako třípodlažní, počítá se i s podzemními garážemi. Oproti obrázku, který otiskujeme v ŘEČI, by navíc mělo přibýt parkovacích míst na povrchu. Obě budovy nabídnou dohromady 16 až 18 bytových jednotek. První etapa zástavby by měla být dokončena v roce 2020. Ve druhé etapě potom studie počítá s výstavbou dalších 3 bytových domů s přibližně 60 byty, to se však již týká delšího časového horizontu.

01 Slovo starosty říjen foto .docx

 

01 Slovo starosty říjen foto 2 .docxCo se týče využití nových polyfunkčních domů, přízemí prvního z nich bylo nabídnuto Knihovně Jiřího Mahena. Ohledně využití nebytových prostor v druhém domě vede město jednání se zástupci pošty. S ohledem na předchozí odstavec připomínám, že hovoříme nejdříve o roce 2020. Základní podmínkou pro úvahy o případném umístění poštovní pobočky do nových prostor je samozřejmě vyšší počet přepážek oproti současnému stavu. Pouze za tohoto předpokladu by stěhování pošty do nových, komfortnějších prostor mohlo dávat smysl. V současnosti je vše na začátku a není jistota, že se město s poštou dohodne. Pokud vše začne dostávat konkrétnější rozměr, lze bezpochyby diskutovat i o námětu z okolních městských částí, a to o vybudování případné zastávky autobusu v těsné blízkosti uvažované poštovní pobočky.

Na závěr mi dovolte informovat, že ve středu 11. října v 16:30 pořádá v budově Měřičkově 44 soukromý investor debatu ke svému záměru výstavby na ulici Měřičkova. Tento záměr, spočívající ve vybudování pětipatrové budovy polikliniky na místě bývalých jeslí (vedle budovy školky na Měřičkově), se zatím v blízkém okolí zamýšlené stavby nesetkal zrovna s pozitivní odezvou. V létě jsme na radnici obdrželi hromadný dopis, který podepsalo více než 170 lidí. Zmiňují v něm obavy z nárůstu dopravy a souvisejícího hluku, desítek parkovacích stání na pozemku hned vedle zahrady školky nebo počtu pater zamýšlené budovy. Sám jsem zvědav na zmíněnou prezentaci pro veřejnost. V současnosti totiž neběží územní řízení a městská část se tudíž prozatím nemá oficiálně k čemu vyjadřovat. Vše by tak mělo být jasnější v nadcházejících měsících. Uvítám proto účast všech, které budoucnost zmíněné lokality zajímá.

Marek Viskot
starosta