fotka starosty oříznutáVážení spoluobčané,

Zastupitelstvo města Brna projednávalo na svém červnovém zasedání mimo jiné aktualizaci vyhlášky o nočním klidu. Prostřednictvím této vyhlášky mohou obce regulovat dobu nočního klidu jinak, než jak je obecně stanovena v zákoně (od 22 do 6 hodin). Přesněji řečeno, je možné ve výjimečných případech, zejména při slavnostech či obdobných společenských akcích, dobu nočního klidu zkracovat. Naopak to ale nefunguje, tzn. nelze noční klid například prodloužit do 8 hodin ráno. V naší městské části se pro rok 2017 týká omezení doby nočního klidu dvou akcí – Vavřineckých hodů v sobotu 12. srpna a Letní noci v sobotu 26. srpna. Noční klid je při těchto akcích stanoven od 2 do 6 hodin. Podobně k vyhlášce přistoupila většina městských části v Brně.

Koncem června rada městské části vybírala dodavatele na rekonstrukci části zpevněných ploch ve středisku Vysočina. Jedná se o prostor mezi dvěma budovami, konkrétně mezi budovou v soukromém vlastnictví (provozovna Billa až bývalý Nashville) a budovou ve vlastnictví státu (nábytek Kocman, pobočka knihovny a další provozovny). Zde dojde k odstranění stávajících zpevněných ploch a hlavně k odstranění pískoviště a v tomto místě nevhodných keřů. Bude vytvořena nová souvislá dlážděná plocha bez dosavadních různých výškových úrovní. Práce započnou začátkem září. 01 Slovo starosty foto 2Bohužel stále netušíme, kdy chce stát prodat budovu ve svém vlastnictví. Dle dostupných informací v médiích se měl prodej uskutečnit v polovině roku. V polovině června nebyla na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o připravovaném prodeji ani zmínka.

Nadále pokračují práce na projektu revitalizace Palackého náměstí. Autoři studie, která se loni v červnu na veřejném projednání setkala s kladným hodnocením, Ing. Zdeněk Sendler a jeho tým, pokračují v byrokraticky náročném procesu přípravy dokumentace pro územní rozhodnutí. Celý návrh musí být v souladu s představami a připomínkami například Odboru dopravy magistrátu, Policie ČR (dopravní hledisko), Technických sítí města Brna (veřejné osvětlení), Odboru životního prostředí magistrátu a mnoha dalších dotčených institucí. Projektová dokumentace bude dokončena letos na podzim, kdy bychom ji také chtěli představit veřejnosti. Následně nás čeká řízení na stavebním úřadě s cílem získat územní rozhodnutí a stavební povolení. Z obsahového hlediska se projekt drží zmíněné loni představené studie, kdy vznikne nové dětské hřiště na místě dnešní asfaltové plochy s pískovišti. Od hřiště budou zídkou odcloněna nová parkovací stání (na místě bývalé hasičky). Zvýšen bude počet laviček k posezení v parku a vzniknou nové parkové cesty. Na podzim budeme také znát předpokládané náklady na realizaci celé akce.

Krásný červenec a srpen přeje

Marek Viskot
starosta