Odbor sociálních věcí a zdravotnictví městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora se aktivně zapojil od loňského roku 2016 do projektu „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“, který je realizován prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Cílem projektu je podpora práce orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen OSPOD) na všech úrovních a další zkvalitnění a zefektivnění práce všech zapojených účastníků, tzv. aktérů sítě. Do projektu se zapojilo celkem 11 krajů a 120 pracovišť OSPOD z celé ČR.
V rámci tohoto projektu pracuje lokální „síťařka“ Kristina Čadeni, která v první fázi zjišťovala potřeby pracovníků OSPOD, neziskových organizací a školských zařízení. Dále budou probíhat schůzky se zástupci samosprávy, církví, Policií České republiky a všemi aktéry, jejichž společný zájem se ubírá směrem k podpoře ohrožených dětí a rodin a pomoci těmto skupinám. Na zjištěné potřeby bude navazovat tvorba strategií, které budou probíhat za účasti již všech zapojených aktérů sítě. Kristina Čadeni k tomu dodává: „Sociální oblast je dlouhodobě přehlížená a veřejnost si možná neumí moc představit, co všechno sociálně-právní ochrana dětí zajišťuje a v jakých případech se s ní mohou setkat. Přitom řeší závažné problémy rodin, které se ocitnou v krizi. My se v rámci našeho projektu snažíme pečovat o síť, pomoci rodinám s dětmi a zmapovat bílá místa v systému tak, aby se jim dostalo nejlepší možné podpory a péče.“
Projekt by měl přispět k tomu, aby se nadále snižoval počet dětí, které musí svoji rodinu opustit, a aby pro děti, které se dostávají do systému náhradní péče, byla zajištěna co nejkvalitnější individuální péče.
Kristina Čadeni