Jak již bylo uvedeno v lednovém čísle Řeči, první akcí pořádanou VNM bude setkání s vínem z Dunajovských kopců, přichystané na 23. února v 17 hod. do velkého sálu řečkovické radnice. Vyprávění vinaře pana Jiřího Zámečníka z Dolních Dunajovic bude provázet degustace místních vín. Věřím, že představená vína bude možno v omezeném množství zakoupit při besedě, obstarat si je můžete také v obchodě ve Starém Lískovci.
V dubnu, případně květnu, to podle možností přednášejícího, bychom se měli počtvrté vydat do brněnského podzemí. Průvodcem nám bude i tentokrát Ing. Aleš Svoboda.
Na květen, případně červen počítáme s vernisáží výstavy věnované moravským kulturním a stavebním památkám z období reformace, jak ji připravila tvůrčí skupina Jednoty bratrské v Brně. Vlastní vernisáž proběhne po dohodě s dalšími uživateli velkého sálu v podvečerních hodinách některého ze všedních dnů. Exponáty tvořené laminovanými panely s fotografiemi historických církevních i světských staveb, které sehrály významnou roli v historii Jednoty bratrské, budou pak dlouhodobě vystaveny v kuloárech přízemí naší radnice. Závěsné panely budou doplněny kresbami erbovních znaků protestantské šlechty oné doby z ateliéru známého brněnského heraldika Jiřího Hanáčka.
Protože rok 2017 bude z celospolečenského hlediska ve znamení parlamentních voleb, zredukujeme naše aktivity v podzimním období na jedinou akci – rádi bychom připravili přednášku s besedou o církevních dějinách Moravy. Termín dosud není rovněž pevně stanoven, a tak vy, kdo máte o akce pořádané naším výborem zájem, sledujte pečlivě informace v našem zpravodaji Řeč.
Ivan Koláčný, předseda VNM