01 Marek Viskot fotoVážení spoluobčané,

máme zde rok 2017. Každý z nás má jistě svoje vlastní představy, co od něj očekává v profesním či soukromém životě. Co čeká městskou část, lze do značné míry vyčíst z návrhu jejího rozpočtu, který naše zastupitelstvo schvalovalo v polovině prosince. Pojďme se proto nyní podívat na nejvýznamnější čísla a položky.

Je počítáno s celkovými příjmy ve výši 89,3 mil. a výdaji ve výši 96,3 mil. korun. Rozdíl je to však spíše optický, neboť značná část výdajů je plánována na rekonstrukci bytového fondu, kde si v průběhu roku budeme schopni vypomoci dotací z městského Fondu bytové výstavby. Stejně jako v roce 2016 lze tedy čekat spíše vyrovnaný, či dokonce mírně přebytkový rozpočet.

Oproti roku 2016 je počítáno s příjmy vyššími o více než 9 mil. korun. To je dáno zvýšením prostředků, které město postupuje městským částem, protože ruku v ruce s růstem ekonomiky jde i růst daňových příjmů města. Nárůst je dále způsoben také tím, že hlavní investice a opravy ve školních budovách byly už Zastupitelstvem města Brna schváleny v listopadu, a je s nimi tudíž možno počítat již ve schvalovaném rozpočtu. V předchozích letech se tyto prostředky schvalovaly až v průběhu roku a zapojovaly se do rozpočtu městské části začátkem léta. Zvyšujeme také běžné („provozní“) výdaje o 4 mil. korun, což je velice široká kategorie. Konkrétně je toto zvýšení převážně směrováno do tří oblastí. Přidáno dostávají mateřské a základní školy (provozní příspěvek určený zejména na energie, údržbu a drobné opravy). V součtu o více než milión korun je posílena položka opravy chodníků a účelových komunikací. Třetí oblastí pak jsou provozní dotace spolkům, kdy ve srovnání s předchozími lety dochází ke zvýšení z 300 tis. na 450 tis. korun. Jedná se o organizace, které pracují s dětmi a mládeží nebo seniory, organizace sportovní či například kulturní, a jsem proto rád, že je městská část může podpořit opět o něco více. Největšími příjemci bývají každoročně spolky jako Sokol, Orel, SK Řečkovice, Pionýr nebo Junák.

01 Slovo starosty foto ilustr ZMČLépe si vedeme i z pohledu nových investic. To je z velké části způsobeno právě již schválenými investicemi ve školství. Pokračovat se bude v rekonstrukcích bytových jader v obecních bytech. Je počítáno s finanční spoluúčastí městské části u rekonstrukce mlatového fotbalového hřiště na Novoměstské ulici (pro případ získání státní dotace) a při revitalizaci ploch na konečné stanici tramvaje. Hned začátkem roku chceme zadat zpracování projektové dokumentace na revitalizaci Palackého náměstí a revitalizaci ploch mezi bytovými domy na Ječné.

Počínaje novým rokem činíme také dva kroky ke zvýšení transparentnosti našeho jednání. Tradičně čtvrteční začátek zasedání zastupitelstva se posouvá z 15. na 16. hodinu, aby se jej snáze mohli účastnit zájemci z řad veřejnosti. Druhým krokem je, že materiály, které zastupitelé dostávají k jednotlivým projednávaným bodům, budou vždy několik dní před zasedáním k dispozici na webových stránkách městské části v elektronické podobě.

Ohledně rozpočtu jako vždy platí, že jeho podoba na začátku roku není vyloženě dogmatem. Naopak věřím, že se v průběhu nadcházejících měsíců podaří zajistit další finanční prostředky z rozpočtu města Brna, Jihomoravského kraje, případně státního rozpočtu na další projekty, které má městská část připraveny a které přispějí k vyšší kvalitě života v Řečkovicích a Mokré Hoře.

Šťastné vykročení do nového roku přeje

Mgr. Marek Viskot
starosta