01 starosta foto k rozhovoruSeriál rozhovorů se zastupiteli naší městské části pomalu spěje do finále. Tentokráte přišel čas na povídání se starostou Mgr. Markem Viskotem, který stojí v čele radnice šestým rokem. Nejen o pracovních tématech jsme hovořili u něj v kanceláři.

Pane starosto, rozhovor s Vámi vychází přesně na polovinu volebního období tohoto zastupitelstva. Komunální volby se konaly v říjnu 2014, další nás čekají na podzim 2018. Jak hodnotíte dosavadní dva roky současného funkčního období?

Osobně jsem spokojen jak z hlediska pocitu ze spolupráce s koaličními partnery, tak, což je podstatné, z hlediska rozvoje naší městské části a plnění slibů, které jsme dali. Nacházíme se ovšem teprve v poločase, skutečně důležité jsou výsledky za celé čtyři roky a ještě toho máme hodně před sebou.

Zkuste přesto zmínit dosavadní nejdůležitější počiny v životě Řečkovic a Mokré Hory.

V předchozích dvou letech se dařilo pokračovat v rekonstrukcích a opravách ve školách a školkách. Stále nás v tomto směru hodně práce čeká, ale když se ohlédnu nějakých šest až osm let zpátky, tak stav školských budov, sportovišť nebo zahrad je v naprosté většině diametrálně jiný, lepší než tehdy. To nám umožňuje soustředit se do budoucna i na další oblasti. Zejména bych vyzdvihl rekonstrukce parků a veřejných prostranství obecně. Projekčně máme připravenu rekonstrukci parku na Horáckém náměstí nebo - dle mého názoru - velice zdařilou revitalizaci vnitrobloků mezi domy na Družstevní. Teď na podzim je dokončován projekt úprav okolí konečné stanice tramvaje č. 1. Začátkem příštího roku by měla začít projektová příprava rekonstrukce parku na Palackého náměstí nebo projekt revitalizace prostranství mezi bytovými domy na Ječné. V rámci orgánů města Brna se konečně podařilo zahájit projednávání investičního záměru na vybudování přechodu pro chodce u školky na Tumaňanově ulici. Společně s městskou části Jehnice jsme pak město požádali o přípravu vybudování chodníku z Mokré Hory do Jehnic podél stávající krajské silnice.

Život však nepřináší pouze úspěchy. Je něco, co se poslední dobou nepovedlo nebo nedaří?

Zamrzelo mě například, že se nám letos nepodařilo získat dotaci z ministerstva školství, a tím zajistit financování rekonstrukce fotbalového hřiště při ulici Novoměstské. Zde však věřím, že se jedná pouze o dílčí neúspěch, způsobený především tím, jak byl pro rok 2016 příslušný dotační titul vypsán. Z pohledu ministerstva je totiž celé město Brno včetně svých městských částí jediným žadatelem a je postaveno na roveň jakékoliv jiné, byť třeba maličké obci. Platil přitom princip, že jeden žadatel mohl podat pouze jednu žádost, což fakticky znemožňovalo, aby se městská část této soutěže o dotační peníze vůbec účastnila. Od nového roku by měla být pravidla v tomto ohledu pozměněna, a věřím, že uspějeme a nejpozději v létě začneme s výstavbou krásného nového sportoviště.

 

Odhlédneme-li od oprav a investic, jak se podle Vás dařilo kulturnímu a společenskému životu v městské části?

To je dlouhodobá záležitost. Například v jedinečném areálu bývalého pivovaru se letos uskutečnilo mnoho vydařených akcí, které radnice pořádá nebo podporuje. Oslavili jsme 25. výročí obnovených Vavřineckých hodů. Jak rychle čas letí, jsem si uvědomil, když se letos konala jubilejní 10. Letní noc, kterou jsem coby místostarosta spoluzakládal. A třeba jsme letos založili novou tradici uspořádáním velice vydařeného Řečkovického festivalu minipivovarů. Společenský a spolkový život jako takový je pak kapitola sama pro sebe. Radnice dlouhodobě podporuje jednotlivé spolky nebo konkrétní akce (folkový festival, Mikulášskou besídku v sokolovně). Poslední roky se stále více rozvíjí aktivity pro seniory. Vedle častých přednášek a zájezdů mám na mysli i narůstající počet tzv. klubů aktivních seniorů, které se schází na radnici, nebo skupin cvičících seniorů.

Jak se Vám coby starostovi zvolenému za stranu, která není zastoupena v koalici v Zastupitelstvu města Brna, spolupracuje s vedením města?

Je potřeba si uvědomit, že městské části vznikly rozhodnutím zastupitelstva města, které jim dalo jen některé pravomoci, a že například z hlediska rozpočtu a financování či středně náročných investic se bez města neobejdeme. Z titulu mé funkce mi pochopitelně musí být jedno, kdo je v rámci zastupitelstva města zvolen za jaký politický subjekt. Snažím se hájit zájmy městské části. Myslím, že se to daří, a že s naprostou většinou lidí ve vedení města máme korektní a profesionální vztahy. To pochopitelně neznamená, že budeme servilní nebo že budeme slepě podporovat například i takové nápady, jako jsou experimenty s přidělováním městských bytů mimo pořadníky lidem, kteří jsou třeba i dlužníky města.

Jak se Vám daří v osobním životě? Stále sportujete?

Naprosto zásadním životním momentem pro mě pochopitelně je, že jsem se v červenci stal šťastným otcem nádherné dcery. Přestože tím neříkám nic objevného, každý rodič se mnou jistě bude souhlasit, že nic víc prostě v životě není, že je to jedinečná životní zkušenost. S tím souvisí i jisté nezbytné omezení ve vlastních koníčcích, i na sport je méně času, ale to je samozřejmost.

Pane starosto, děkuji Vám za rozhovor a přeji Vám i naší městské části hodně úspěchů.
Martin Otčenášek