06 ReneCernyFSPORT NA ULICI

Možná někteří z Vás zaznamenali, že poslední prázdninový víkend se v sobotu odehrál v Řečkovicích druhý ročník longboardové události Slide the Rainbow Jam vol. II. Akci organizovala brněnská nezisková organizace - zapsaný spolek Federace moravského longboardingu. Vedení úřadu městské části tuto sportovní akci povolilo a podpořilo, protože sportovní aktivity našich mladých spoluobčanů, které vedou k rozvoji jejich organizačních i sportovních dovedností, je potřeba ocenit. Jedná se o poměrně novou sportovní disciplínu, ve světě stále populárnější, která ovšem pro svoji realizaci potřebuje na několik hodin uzavřít vhodnou komunikaci. Jsme si vědomi, že právě tento fakt může některým z Vás v dané lokalitě způsobit různé, nejen dopravní problémy, za které se omlouváme, a děkujeme za pochopení a trpělivost. Avšak podpora naší mládeže, která nechce jen sedět doma u počítače nebo se bezcílně toulat po sídlišti za pár hodin jistého omezení našeho pohodlí určitě stojí. Dovolte zároveň, abychom Vám tuto sportovní disciplínu krátce představili.

Longboard vypadá jako větší skateboard, ale používá jinou technologii součástek a hlavně je uzpůsoben na jiný styl ježdění, i když si přiznejme, že je to pořád ,,deska na kolečkách“.

Slidování (slajdování) je jedna z mnoha longboardových disciplín. Zjednodušeně řečeno jde o kontrolované smyky v rychlosti, na jednu či druhou stranu o 90, 180 nebo i více stupňů.

Akce se už tradičně konala na ulici Duhová, která nabízí výborný sklon, dostatečnou šířku a přijatelnou délku, protože šlapat nahoru v 30stupňovém horku nebylo nic jednoduchého. Naštěstí účastníci měli k dispozici studené pití a dostatek stínu, takže kromě odřenin nikoho nepostihl jiný zdravotní problém.

Jezdců, kteří se registrovali a dostali tradiční památeční tričko z akce, se sešlo přes 50, a to ze všech koutů Česka i Slovenska. Největší zastoupení mělo samozřejmě Brno, ale přijeli i jezdci ze Zlína a Prahy. Mimo volné ježdění se soutěžilo i v nejdelším nebo nejhezčím slajdu i ve srážení kuželek. Výherci se dočkali odměn od našich milých sponzorů, hlavně brněnského Longshop.cz a českého výrobce longboardů Owl Longboards z moravského Hulína.

Doufáme, že i kolemjdoucí diváci si akci užili a že vyjde i třetí, jubilejní ročník příští rok.

Mgr. René Černý, místostarosta

 

Kompletní album fotografií zde:

slovo místostar