BŘEZEN 1923

Dne 1. března došlo k zestátnění městské policie v Brně. Strážníci měli možnost přejít do policejní státní služby. Možnosti využilo 263 strážníků, 16 policejních agentů, 2 inspektoři a 2 úředníci. Dalších 5 strážníků odešlo do důchodu, 11 o přestup nežádalo a 95 osobám byla žádost o přestup zamítnuta. Na Staré radnici jsou v prostorách dnešního zastupitelského klubu místnosti, které dříve sloužily jako cely pro zadržené.

Od 8. března se v Brně zavedlo nové pravidlo ohledně pohybu psů ve městě. Mimo byt museli mít náhubek, ale nemuseli být na vodítku. Za psy se i před 100 lety platil poplatek, majitelé je museli přihlašovat na úřadu pro obecní dávky.

Dne 10. března si mohli čtenáři Lidových novin přečíst zprávu nazvanou “Mnohoženství na Rusi povoleno”. Bylo zde popsáno, jak sovětské revoluční tribunály rozhodují v žalobách pro mnohoženství víc jak benevolentně. Obžalovaní byli povětšinou osvobozeni. Tribunály svoje osvobozující rozhodnutí vysvětlovaly tak, že “jednoženství není právním řádem, nýbrž pouhým přijatým zvykem, a že dovoleno Mohamedánům, nemůže být zapovídáno ani ostatním občanům”. Vzhledem k tomu, že jen o 10 let později v zemi, kde zítra znamená včera, vypukl obrovský hladomor, který řešili i kanibalismem, je mnohoženství ještě neškodný rozmar…

Dne 12. března byla při Masarykově univerzitě v Brně zřízena dětská klinika pro nemajetné. Umístěna byla v zemské nemocnici. Původně se plánovalo, aby byla v brněnské dětské nemocnici, ale německé vedení nemocnice si kladlo spoustu podmínek, proto byla dětská klinika otevřena mimo prostory dětské nemocnice.

Dne 14. března zveřejnily Lidové noviny krátkou zprávu, že Lenin byl raněn mrtvicí. Zemřel o necelý rok později, v lednu 1924. Do té doby prodělal mrtvic několik a dále byl pravděpodobně už od roku 1917 nakažen syfilidou.

Dne 19. března byl s účinností od 1. května schválen zákon na ochranu republiky. Zákon byl připravován již v předchozím roce, ale jeho přijetí urychlil atentát na Aloise Rašína. Jednalo se o nejvýznamnější československý trestněprávní předpis, chránil základní instituce státu a ideje, na kterých byl založen. Proti přijetí hlasovali poslanci národnostní menšiny, 4 poslanci Československé strany socialistické (vzápětí byli vyloučeni) a komunisti. Ti však dosáhli svého po únorovém puči 1948, tohoto roku, 24. října, byl zákon zrušen.

Dne 26. března zemřela francouzská herečka Sarah Bernhardtová (*22. října 1844, Paříž), jedna z nejvýznamnějších divadelních osobností 19. a začátku 20. století.

Dne 29. března vysílal rozhlasový vysílač v Praze první pokusný koncert, byl určen pro členy vlády, ministerstev a zástupce tisku. Byly odvysílány ukázky instrumentální hudby a zpěvu. Vysílalo se z plátěného stanu v Kbelích, který sloužil jako studio. Účinkujícími byli ochotníci z řad zaměstnanců pošty. Pravidelné rozhlasové vysílání započalo o dva měsíce později.

Jeden šokující stoletý březnový inzerát: “Dám za vlastní hezké tříleté černovlasé děvčátko. Přihlášky do čtrnácti dní. A. Hloušková, služebná. Královo Pole, Dobrovského 1, dv. 2.”

A sladká tečka na závěr. Věděli jste, že kávovočokoládovou tyčinku Kofilu můžete mlsat již 100 let? A po celou dobu zůstává její žlutý obal s mouřenínkem pochutnávajícím si na šálku kávy téměř nezměněn.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková