STŘEDISKO SLUŽEB PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM AUDIOHELP
BESEDUJE SE SENIORY V ŘEČKOVICÍCH

Ve čtvrtek 30. března v odpoledních hodinách proběhne v Řečkovicích další beseda se seniory, kde je seznamujeme s problematikou sluchové ztráty a předvádíme základní pomůcky pro nedoslýchavé klienty. Každý se zde může dozvědět bližší informace, jak se co nejlépe vypořádat se ztrátou sluchu.
Můžete nám říci, v čem konkrétně spočívá činnost střediska AUDIOHELP?
Situace se vyvinula především z potřeby, která se ukázala jako nejdůležitější i vzhledem k nabídce, která v našem městě Brně již existuje. U nás ve středisku poskytujeme především podporu seniorům při zvládnutí používání sluchadla. Tato podpora zahrnuje činnosti, které vedou k aktivnímu a snadnému používání sluchadel. Jedná se například o trénink poslechu, nutný k přivyknutí si na poslech se sluchadly, nebo nácvik obsluhy sluchadla a péče o sluchadlo. Tyto služby jsou bezplatné a časově přizpůsobené potřebám našich klientů, to znamená, že k nám mohou klienti přijít tolikrát, kolikrát potřebují, než jsou si zcela jistí, že používání sluchadel zvládli.
Samozřejmou součástí je veškeré poradenství, které se k problematice ztráty sluchu váže, jaké jsou možnosti a jak postupovat. Jedná se o komplexní informaci o postupu získání sluchadla, ale také kompenzačních pomůcek.
Máte tedy v nabídce nějaké pomůcky pro nedoslýchavé klienty?
Ano, jistě máme, pro sluchadla si musí člověk zajít ideálně k lékaři, ale v některých případech mohou ke komunikaci velmi dobře posloužit kvalitní osobní zesilovače. Jedná se o situaci, kdy člověk z rozličných důvodů již nemůže jít cestou „přes lékaře“, anebo si tak může doplnit možnost zesíleného poslechu. U nás si pomůcky můžete bezplatně vyzkoušet, zda vám budou skutečně sloužit, a teprve poté kupujete. V nabídce máme i zesilovací soupravy na poslech TV a různé signalizace bytového zvonku, budíky apod.
S jakou věkovou kategorií pracujete?
Nejčastěji jsou našimi klienty skutečně ti starší senioři - 80+ - právě oni se často obávají přijít, ale je zcela přirozené, že pro ně může být zvládnutí obsluhy sluchadel zpočátku obtížné. Často nemají všechny potřebné informace, jak to správně udělat, a my jim u nás rádi pomůžeme. Co je myslím důležité zmínit, je, že v případě velmi špatné pohyblivosti klienta poskytujeme naše služby i v domácím prostředí klientů. V rámci terénní práce provádíme veškeré naše služby včetně základního servisu sluchadla (vyčištění tvarovky, výměna hadičky). Takto navštěvujeme i některá zařízení sociálních služeb pro seniory. Tady se posouváme do kategorie až 90+ 
Dříve jsem pracovala v pečovatelské službě i v pobytové službě pro seniory, tudíž je mi práce s cílovou skupinou seniorů velmi blízká, a tak v některých případech pomáháme našim klientům s vyřízením agendy potřebné k zajištění jejich nároku na vybrané služby a úkony (příspěvky, lékaři, úřady).


Kam v rámci terénní práce jezdíte za klienty?
Jezdíme po celém městě Brně, popřípadě i kousek za Brno – v takových případech záleží na tom, zda jde o jednoho klienta, či o skupinu. Ale vždy jde o domluvu.

Také nás můžete kontaktovat telefonicky na čísle 541 240 381 nebo prostřednictvím e-mailu na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

A pro více informací na našem webu: sluchadlo-brno.cz. Nová otevírací doba střediska je pondělí, úterý a pátek: 8:30-16:30, středa a čtvrtek 8.00-14:30. Na dny plánované terénní práce (středa, čtvrtek, pátek) je nutné se telefonicky objednat, jedná se o dny možných výjezdů za klienty.

Mgr. Zuzana Kisely
vedoucí a sociální pracovnice
AUDIOHELP, z. s. Brno