30 Foto parlamentHlavním cílem školního parlamentu na obou stupních je komunikovat, zlepšovat spolupráci, připomínat pravidla a spolupodílet se na rozvíjení klimatu školy. Žáci obou stupňů, respektive zástupci jednotlivých tříd, se několikrát do měsíce scházejí a společně diskutují o tom, jaké mají nápady na budoucí akce, či uvažují o aktuálním dění ve třídách i ve škole obecně, nabízejí svůj pohled a případná řešení.
Při již proběhnuvší akci Halloween to bylo například, zda si připravit halloweenské masky, jaké nabízet občerstvení, kde a jak akci propagovat a co je vlastně jejím cílem. Třídy si tak připravovaly touto akcí půdu na vánoční jarmark, který pak žáci opět probírali na schůzkách parlamentu a diskutovali o tom, jak ho pojmout. Žáci strávili prosinec plánováním toho, jaké výrobky si na své stánky nachystají, co napečou, uvaří či jak vyzdobí svůj stánek. Zaměřili se i na ekonomickou stránku celé akce – třídní učitelé měli připravené pracovní listy, na kterých si jednoduše všichni vyzkoušeli základy finanční gramotnosti. Co to v praxi znamenalo? Třída vždy sečetla náklady na jednotlivé výrobky, které pak odečetla od celkové tržby. Rozdíl určil zisk, který každá třída za jarmark utržila. Tento zisk se pak rozdělil na třetiny – jedna třetina šla na vybranou charitu, druhá potom na zlepšení prostředí školy dle nápadů žáků a poslední pro třídu.
Samotný jarmark proběhl ve velmi přátelském, slavnostním duchu, a jeho návštěvnost nám udělala obrovskou radost. Mezi stánky korzovaly desítky rodičů, prarodičů, učitelů
a současných i bývalých žáků naší školy. Bylo skvělé vidět upřímný zájem návštěvníků
o výrobky, které děti zhotovily.
Aktuálně je za námi valentýnský „Red Carpet ples“, na který žáci sami zařizovali prodej vstupenek, ladili detaily, jako je hudební playlist, výzdoba tělocvičny a fotokoutek.
U spolužáků byl o ples nebývalý zájem a „parlamenťáci“ brali společná přípravná setkávání velmi zodpovědně.
Stále jsou si vědomi toho, že od nich vychází většina impulzů pro konání akcí ve škole, stejně tak jako návrhů na vylepšení prostředí či podnětů na podporu dobrého klimatu. Nedávno se rozhodli uspořádat teplákový či plyšákový den, barevně sladit své oblečení či ekologicky myslet, vybrat za třídu píseň do školního rozhlasu nebo jen tak přijít na filmový večer do školy. A z čeho jsme měli velkou radost? Že páťáci společně s celým druhým stupněm volili prezidenta České republiky, třebaže šlo jen o studentské volby.
Michaela Albrechtová a Jakub Jiaxis Svoboda