07 ReneCernyFÚdržba zeleně v Řečkovicích a Mokré Hoře
S nastávajícím jarem a probouzením přírody ze zimního spánku přichází jako každý rok určitá polemika o údržbě zeleně v naší městské části. Zejména jde o intenzitu a rozsah kácení a pravidelný prořez dřevin rostoucích na plochách veřejné a sídlištní zeleně. Dovolte proto, abych zde uvedl několik faktů a pravidel, jimiž se tato činnost řídí.
Kácení dřevin se provádí vždy po vyhodnocení funkčního a estetického významu konkrétního stromu s ohledem na jeho umístění, druh, vzrůst, zdravotní stav, provozní bezpečnost a také s přihlédnutím k požadavkům místních obyvatel. Stromy, u nichž je požadováno z různých důvodů jejich pokácení, jsou na místě posouzeny členy komise životního prostředí, bezpečnosti a veřejného pořádku, kteří následně dávají doporučení starostovi městské části k podání žádosti o povolení kácení ve smyslu zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. O konečném povolení kácení rozhodne po ukončení správního řízení správní orgán. Tento systém má zaručit dostatečnou objektivitu při rozhodování o kácení stromů. Naprosto chápeme vaše případné požadavky na pokácení stromu, který nepřiměřeně stíní, ohrožuje či narušuje stavbu, která je vámi obývána. Těmto žádostem se snažíme bez zbytečných průtahů vyhovět. Zároveň je, dle mého názoru, při kácení dřevin nutné postupovat obezřetně, protože právě stromy a keře výrazně pomáhají vytvářet ochranné zastínění, které je ve stále teplejších létech velmi důležité. V rozpáleném nejen panelovém domě i při chůzi venku tak sehrává zeleň svoji nezanedbatelnou roli. Snažíme se proto o vyvážený přístup.
Vážení občané, jsme rádi za každé vaše upozornění, žádost či vyjádření k údržbě zeleně v naší městské části, protože jistě chápete, že není v našich silách si povšimnout všech nedokonalostí a problémů se starostí o zeleň spojených.

 

06 Opěrná zeď CLP

Areál Vysočina a Poliklinika Vránova
Prostoru Centra obchodu a služeb Vysočina a s ním spojené budově Polikliniky, či Centra lékařské péče (CLP), jak zní její oficiální název, věnujeme zvýšenou pozornost. Denně tento areál a služby v něm využívají nebo jím alespoň prochází tisíce z nás. Budovy a stavby v tomto areálu mají již od privatizace na začátku 90. let minulého století své vlastníky a stejně je to tak s některými přilehlými pozemky. Většina pozemků je sice v majetku města Brna, ale stavby na nich umístěné, včetně tras pro průchod, mají své vlastníky. Zlepšení vzhledu a funkčnosti využívání těchto ploch je tak spojeno s jednáním o nápravu někdy doslova havarijního stavu s jednotlivými vlastníky. To je i případ hlavního průchodu od parkoviště nově městskou částí zrekonstruovaného, směrem na Horácké náměstí, opěrné zdi u zadní části Centra lékařské péče a okolních staveb, včetně zmíněného průchodu a navazujícího schodiště. Jednoduše řečeno, tyto prostory nejsou majetkem města Brna a proto na jejich rekonstrukci nemůže městská část či město Brno vynakládat finanční prostředky. Jsme rádi, že se nám právě s CLP podařilo dohodnout na obnově opěrné zdi, která je v jeho vlastnictví a je v havarijním stavu, a na zlepšení stavu okolních ploch, které má CLP buď ve vlastnictví nebo v pronájmu od města Brna. V jednání s ostatními vlastníky budeme pokračovat.

Mgr. René Černý
místostarosta