15 Dopravní hřiště foto 1Ve městě Brně se opět posílily aktivity zaměřené na dopravní vzdělanost dětí a mládeže. Vzájemnou spoluprací základní školy Horácké náměstí a městské části Brno-Řečkovice a též díky všestrannému přičinění ze strany Odboru dopravy Magistrátu města Brna proběhla rekonstrukce nejstaršího městského dopravního hřiště. Toto hřiště, které se významnou měrou podílí na praktické výuce mladých cyklistů v Brně, je v provozu již desítky let a za tuto dobu se na něm prostřídaly desítky tisíc dětí.
Zub času si ale vybral svoji daň a koncem školního roku 2018/2019 již bylo hřiště v neúnosném stavu. Praskliny povrchu pozemních komunikací vlivem působení prostředí, mnohdy chybějící dopravní značení komunikací, které navzdory nedávnému přetření na starém povrchu snadno odpadávalo, byly jen některými z mnoha problémů vyvstávajících při užívání hřiště.
Město Brna proto připravilo v období letních prázdnin komplexní rekonstrukci všech prvků tvořících areál dopravního hřiště - od nového povrchu komunikací přes všechny křižovatky a kruhový objezd, až po dopravní značení a světelnou signalizaci. Zrekonstruovány byly také elektrické rozvody světelné signalizace a veřejné osvětlení v areálu. Děti místní školy také od města Brna dostaly zbrusu nový stůl na stolní tenis pro chvíle odpočinku.
Ve čtvrtek 12. září proběhlo slavnostní otevření dopravního hřiště první výukou žáků základních škol za přítomnosti radního statutárního města Brna pro oblast školství Jaroslava Suchého, starosty městské části Marka Viskota, zástupců Odboru dopravy Magistrátu města Brna a vedení ZŠ Horácké náměstí.
V současné době se praktické dopravní výchově dětí na řečkovickém hřišti věnuje Centrum AMAVET - Junior Brno. Výuka je díky finančnímu zajištění ze strany města Brna pro základní školy bezplatná a pro přihlášení stačí kontaktovat pracovníky Centra AMAVET. Do budoucna se připravuje i režim fungování pro veřejnost na odpolední hodiny pracovního týdne a na víkendy.

Za Centrum AMAVET – Junior Brno
Ing. Pavel Čížek