17 Dobrovolní hasiči foto 1V letošním roce uplyne sto třicet let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Řečkovicích.
První sbory dobrovolných hasičů začaly vznikat v našich zemích po roce 1863. Jejich úkolem bylo nejen hašení požárů, ale také pomoc při povodních, živelních pohromách či dopravních nehodách. Hasičské sbory byly také významné z hlediska společenského života obce.
V Řečkovicích byl sbor dobrovolných hasičů založen v roce 1889. V té době zde žilo ve 146 domech přes tisíc obyvatel. Mnohá stavení měla ještě doškovou střechu, a proto často docházelo k požárům.
Prvním předsedou řečkovického sboru dobrovolných hasičů byl zvolen sládek zdejšího pivovaru Vilém Košacký, náčelníkem Jan Krbeček a jednatelem Fr. Tišnovský. Celkem měl sbor 24 činných a 37 přispívajících členů. Prvním majetkem byla čtyřkolová stříkačka a několik dílů hadic. Výzbroj se ale postupem času rozšiřovala. V roce 1899 sbor zakoupil novou dvouproudovou stříkačku. Prostory pro uložení hasičských potřeb i spolkovou místnost poskytl v areálu zdejšího zámku tehdejší majitel panství Antonín Oskar Schindler, který se stal po smrti V. Košackého v roce 1892 předsedou. Zároveň zastával funkci starosty obce.
Řečkovičtí hasiči zasahovali nejen v Řečkovicích, ale i v okolních obcích, a při větších požárech i v Brně. Při častých cvičeních byli hasiči nabádáni, aby při akcích nepožívali alkohol a nekouřili. V červenci roku 1899 byla při bouřce od blesku zapálena budova Pařízkova mlýna, která téměř do základů vyhořela. Poněkud úsměvně proto působí záznam,
kdy zapisovatel poukazuje na to, že jeden z hasičů si na spáleništi u mlýna zapálil cigaretu, což „obecenstvo velmi pobouřilo“.
Nemalou zásluhou zdejších hasičů byl i rozvoj společenského života obce. Již 1. ledna 1890 uspořádali v pivovarském sále 1. hasičský ples. Pořádaly se výlety, hrálo se divadlo a byly organizovány tzv. „ mladé hody“. Konaly se v srpnu kolem svátku sv. Vavřince, patrona zdejšího kostela. Dnes je známe jako Vavřinecké hody. „Staré hody“ pořádali hasiči v říjnu při výročí posvěcení kostela.


17 Dobrovolní hasiči foto 3V roce 1920 koupil řečkovických zámek továrník Arnold Skutetzky, sběratel a velký milovník umění, který v zámku chtěl umístit svoji obrazovou galerii a umělecké sbírky. Z důvodu požadovaného zabezpečení objektu vypověděl v roce 1926 hasičům smlouvu na využívání prostor v zámeckém areálu. Obec na postavení nového skladiště neměla peníze, proto bylo v dubnu 1927 založeno Družstvo pro postavení hasičského skladiště. Předsedou šestnáctičlenného družstva byl zvolen Jaroslav Pernica. Hlavním úkolem členů družstva bylo získávání členů a hlavně financí k vybudovaní skladiště. Během půl roku vzrostl počet členů z 46 na 203. Finanční prostředky byly získávány také dobrovolnými dary a pořádáním kulturních akcí. Nejvhodnějším místem pro stavbu, která byla zadána staviteli Jaroslavu Černohlávkovi, byl pozemek u dnes již zrušeného rybníka na návsi. Po nezbytných úředních jednáních, kdy musel být mimo jiné odkoupen pozemek na stavbu od města Brna, se v červnu 1929 započalo se stavbou. Cihly na stavbu dodala medlánecká cihelna, cement se dovážel z cementárny v Maloměřicích a kámen na zpevnění hráze rybníka byl z ivanovického lomu. Dopravu zajišťovali místní rolníci. Celkový náklad na stavbu včetně pozemku činil 82485,78 Kčs.
K slavnostnímu předání hasičského skladiště došlo 1. září 1929 za velké účasti nejenom zdejších občanů. Hudební program zajistil pěvecký sbor Dělnické tělovýchovné jednoty v Řečkovicích a kapela Jindřicha Hladkého. Na památku byla založena v kůži vázaná pamětní kniha, kde se dochovaly podpisy účastníků této slavnostní akce.
Není bez zajímavosti, že v přilehlé kanceláři hasičského skladiště v letech 1931–1933 sídlil obecní výbor, který musel v té době opustit místnost ve škole na Hapalově ulici.
Historie Sboru dobrovolných hasičů v Řečkovicích se uzavřela v roce 1972, kdy byl sbor rozhodnutím rady ONV Brno V zrušen, údajně pro nezájem. V té době zanikl také rybník na návsi. Budova hasičského skladiště pozbyla svého významu a začala postupně chátrat. Proto bude v nejbližší době v rámci revitalizace parku na Palackého náměstí zbourána.

Údaje byly získány z materiálů řečkovických hasičů, nalezených před léty v jedné z provozoven Sběrných surovin, a předány autorce článku.

Ludmila Ulrichová

17 Dobrovolní hasiči foto 2 1