20 O holčičce foto 2 1Každý, kdo sleduje kulturní dění v Řečkovicích, jistě zaznamenal, že se ve Sboru Páně Církve československé husitské konají nejen bohoslužby, ale i koncerty, výstavy nebo divadelní představení. A kdo je opravdu pozorný, uvědomí si, že titulek tohoto článku četl již dříve. Ano, jedná se totiž o název divadelního představení původně určeného dětem (a nejen jim) v podání charismatického herce Víti Marčíka st., které jsme mohli vidět ve Sboru Páně na podzim v roce 2017. Víťa Marčík st. ovšem není pouze herec. Je to živel s osobitým a nezaměnitelným hereckým projevem, který se ve svých hrách nebojí ani ožehavých témat a který ve svých divadelních představeních dokáže diváka doslova vtáhnout do děje (či ho rovnou zapojit). A je jedno, zda hraje v kamenném divadle, na náměstí nebo třeba v kostele. A je jedno, zda vystupuje pro nás v České republice nebo v dalekém Španělsku.
Proč se ale po dvou letech k představení „O holčičce, která se ještě nenarodila“ vracíme? Tématem hry totiž není nic jiného než smrt. Milý čtenáři, znáš ten pocit z divadla, kdy tě herec natolik osloví a zasáhne, že ti až běhá mráz po těle? Přesně tento pocit jsem měl u tohoto představení. S místní sestrou farářkou Šárkou Chytilovou jsme se okamžitě shodli, že se jedná o hru určenou také dospělým. Či jinak řečeno, čím je člověk starší, tím více k němu téma promlouvá. Proto jsme se rozhodli tento umělecký zážitek zprostředkovat i dospělým divákům. Ale teprve až letos se nám podařilo najít s Víťou Marčíkem volný termín...
Na webových stránkách Divadla Víti Marčíka se o hře dozvíme, že je určena pro ty, „kteří se nebáli narodit a teď mají strach z umírání.“ V jedné z mnoha recenzí se píše, že „Marčíkova pohádka o smrti je půvabná a křehká“. Já mohu dodat svůj pocit. Je plná něhy, intimity a lásky. Prostě toho, čeho se nám v dnešní době tak často nedostává. A je taktéž plná poetiky. Že by smrt mohla být poetická…? Dnešní společnost vytěsnila smrt ze svého povědomí do nemocnic a ústavů sociální péče. Proč tomu tak je? Protože máme ze smrti strach. Ale tento náhled je ve skutečnosti mylný. Smrt nemusí být koncem, nýbrž začátkem! I takový okamžik může být naplněný niterností, pokojem a laskavostí. Milý čtenáři, nevěříš mi? Tak zkus navštívit toto představení…
Příběh „O holčičce, která se ještě nenarodila“, který není nijak dlouhý, ale svojí výpovědí i hereckým projevem o to intenzivnější, budete moci zhlédnout ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno–Řečkovice, v sobotu dne 12. 10. 2019 v 18:00 hod.
Místa ve Sboru Páně je možno si rezervovat buď telefonicky na tel. č. 776 032 149 nebo e-mailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Vstupné je formou dobrovolného daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek z představení bude věnován na podporu projektu „Centrum křesťanské kultury“.
Podrobnosti k představení najdete na webu www.verbumetmusica.com, kde naleznete i fotogalerii z tohoto představení, uvedeného ve Sboru Páně v roce 2017.
Vratislav Jan Marša, farář CČSH
spolek Verbum et musica