16 Malý princ obrázek jpgKdo z nás by neznal kouzelnou knížku Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho – příběh, který byl nesčetněkrát přenesen do divadelní formy, mj. v brněnském divadle Radost v režii Zdeňka Černína. A i zde se projevil zajímavý fenomén. Byť představení bylo primárně zaměřeno na děti 2. stupně ZŠ a středoškoláky, přesto oslovovalo i dospělé diváky, takže se často uvádělo ve večerních hodinách. Ano, je tomu tak. Čím je člověk starší, tím spíš k němu Malý princ promlouvá naléhavěji. S přibývajícím věkem a zkušenostmi má toto kouzelné dílo tu vlastnost, že v něm člověk odkrývá nové a nové roviny.
Již před čtyřmi roky ke mně začaly z různých stran přicházet zvěsti o velmi zdařilém nastudování Malého prince v podání Vítězslava Marčíka, které si svojí poetikou a ztvárněním doslova podmaňuje srdce diváků. Předkládám jeden ohlas za všechny: „Ještě jednou Vám mnohokrát děkuji za dnešní představení Malý princ v Opočně. Pro mě úžasný a silný zážitek. Malý princ je mou nejoblíbenější knihou dlouhá léta a Vaše skvělé ztvárnění mě neskutečně dostalo, dojalo (nemohla jsem ani mluvit, jak jste viděl). Úžasný výkon, krásné zpracování, nemám slov. Obrovská poklona.“
Jméno „Víti“ Marčíka není v Řečkovicích neznámé. Tohoto fenomenálního herce známe již z několika vystoupení ve zdejším Sboru Páně CČSH. Představení Malého prince sice nastudoval také Vítězslav Marčík, ale syn, tedy junior. Lidově řečeno, jablko nepadlo daleko od stromu.
Vraťme se ale na začátek k otázce, jakému divákovi je představení vlastně určeno. Po dlouhých úvahách, zvažování pro a proti nedošli jsme k žádnému závěru. Příběh Malého prince je natolik všeobjímající, že oslovuje všechny věkové kategorie. Celou věc jsme proto vyřešili šalamounsky. Nezvolili jsme hodinu představení ani odpolední, ani večerní, a to proto, aby mohli přijít dospělí diváci buď sami, nebo - když se rozhodnou - i se svými dětmi.
Dovolujeme si tedy všechny milovníky dobrého divadla pozvat na představení Malý princ v podání divadla „Já jsem to“, které se uskuteční v sobotu 16. června 2019 v 18:00 hod. ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno–Řečkovice.
Místa je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com. Vstupné je formou daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu Centrum křesťanské kultury.
A mimochodem, vy, kteří jste četli Malého prince, umíte nakreslit beránka?

Vratislav Jan Marša, farář
spolek Verbum et musica