agadirPři náboženské obci Církve československé husitské v Brně-Řečkovicích působí již 19 let spolek Verbum et musica, který se snaží zprostředkovat umělecko-misijní projekty snažící se být protipólem konzumního způsobu života a takového chápání umění. Koncem měsíce března letošního roku jsme mohli ve Sboru Páně vyslechnout umění světového interpreta na klavír, cembalo a varhany prof. Jaroslava Tůmy a skvělý umělecký přednes Marka Holého, nositele Ceny Thálie za rok 2013, který obětavě zaskočil za nemocného pana Josefa Somra. Zmiňovaný koncert uchvátil posluchače natolik, že oba umělce odměnili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Nyní však přicházíme s projektem, který v naší městské části ještě nebyl. Jedná se o vystoupení Divadla hudby a poezie AGADIR s představením nazvaným RÚT. Kniha RÚT v Bibli zujímá zvláštní postavení, a to nejen svým dějem, nýbrž i osobitou intimitou a lyričností. Byli jsme proto velmi potěšeni, že se nám podařilo dohodnout uvedení tohoto představení ve Sboru Páně, a tak ho přiblížit i obyvatelům nejen naší městské části.

Je namístě, abychom Divadlo hudby a poezie představili. Jeho soubor byl založen v roce 1965 ve Valašských Kloboukách jako studentské divadlo. Prošel řadou změn a tvůrčích procesů. Název Agadir je odvozen od prvního úspěšného veřejného vystoupení – byla jím sborová recitace stejnojmenné poemy švédského básníka Artura Lundkvista.

Dramaturgický profil souboru se ustálil a neustále upevňoval až po roce 1989, a dále pak po přechodu do Brna v roce 1992. Krátce nato se veřejnosti představil odvážným ekumenickým pásmem, ve kterém zazněly verše českých básníků, kteří byli pro svou víru za totality umlčováni a vězněni. Tento ojedinělý projekt uvedlo Divadlo Agadir také v Itálii – v Kalábrii.
Uměleckým vedoucím je Ondřej Fuciman, který je zároveň autorem hudby všech představení.
Dramaturgický profil souboru má dvě základní linie. První pod názvem Agadir představuje současné české a slovenské autory. Dává přednost talentovaným tvůrcům, kteří nejsou příliš mediálně známí, a přitom si jejich tvorba pozornost zasluhuje.

Druhá linie je spjata s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu v Praze a je podporována rovněž Státním fondem kultury ČR. Tento projekt nese název Agadir: Na strunách naděje a je zcela věnován zahraničním autorům, kteří jsou ve své zemi pro své náboženské nebo politické přesvědčení pronásledováni, vězněni, či dokonce odsouzeni k smrti. Divadlo uvedlo už dvacet šest pronásledovaných spisovatelů, bohužel dva z nich už nejsou mezi námi – kurdský básník Ahmed Aríf a Liou Siao-po, čínský novinář, nositel Nobelovy ceny míru. Mnozí pronásledovaní autoři naštěstí získali azyl v jiných zemích, mezi nimi například súdánská lékařka, který měla být oběšena, protože se provdala za křesťana.

Soubor získal záštitu J. E. velvyslankyně Marockého království, a také Mezinárodní ukrajinskou Cenu Nikolaje Gogola za uvádění ukrajinské poezie v Česku. Ale Divadlo Agadir si nejvýše cení neformálního, ale morálně závažného hodnocení: je etickým divadlem stojícím na straně ukřivděných, slabších a potřebných.

Co říci o samotném představení? Melodram Rút vychází ze stejnojmenné básnické sbírky slovenského autora Petera Mišáka. Autor rozmlouvá se starozákonní Rút, má znepokojivé otázky, protože dávný příběh není zdaleka „historií“, ale vede k neustálému zamýšlení. Jsou osobnosti a činy, které mezi námi zůstávají a trvají stále. Melodram je uveden česko-slovensky s občasnými texty hebrejskými. Autorův text je doplněn citací Starého zákona podle Kralické bible. Hudbu komponoval Ondřej Fuciman. Scénické ztvárnění je konstrukčně postaveno jako průnik dávného i současného životního postoje.

Nezbývá nic jiného než všechny zájemce na toto představení pozvat. Uskuteční se ve středu dne 29. 5. 2019 v 19:00 hod. ve Sboru Páně CČSH na Vážného 6.
Místa je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com. Vstupné je formou daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu Centrum křesťanské kultury.
Za náboženskou obec CČSH v Brně–Řečkovicích a spolek Verbum et musica
Vratislav Jan Marša, farář