Město Brno poskytuje vlastníkům nemovitostí na území města Brna výhodné zápůjčky s roční úrokovou sazbou ve výši 1,52 % na opravu a modernizaci bytových a rodinných domů a bytových jednotek. Za tímto účelem vyhlašuje prostřednictvím Bytového odboru Magistrátu města Brna dvakrát ročně výběrové řízení.
Výběrové řízení je zveřejněno na úředních deskách města a městských částí a na internetové adrese www.brno.cz (Správa města > Magistrát města Brna > Úsek hospodářský > Bytový odbor > Zápůjčky z Fondu rozvoje bydlení města Brna).
O zápůjčku, která bude poskytována v roce 2016, mohou vlastníci nemovitostí požádat v termínu od 1.12.2015 do 15.1.2016. Žádosti na předepsaném formuláři jsou přijímány na Bytovém odboru na Malinovského nám. 3 nebo na úřadech městských částí, na jejímž území se opravovaná nemovitost nachází. Formuláře jsou k dispozici na všech úřadech, kde se žádosti podávají, a na výše uvedené internetové adrese.
K zajištění zápůjček z Fondu rozvoje bydlení nepožaduje město ručitele. Tyto zápůjčky jsou jištěny zřízením zástavního práva k opravované nemovitosti ve prospěch města po dobu splácení. Výběr žadatelů o zápůjčku provádí Komise bydlení Rady města Brna. O výsledku výběrového řízení jsou všichni žadatelé písemně vyrozuměni prostřednictvím Bytového odboru Magistrátu města Brna. Do výběrového řízení nejsou zařazováni žadatelé, kteří již k předmětné nemovitosti zřídili zástavní právo nebo jiný obdobný závazek.
Za vyřízení smlouvy žadatel nehradí žádný poplatek. Smlouvu o zápůjčce vyhotoví Bytový odbor také zdarma a poplatky za vedení účtu hradí město. Finanční prostředky čerpá žadatel dle konkrétních účelů na základě faktur nebo paragonů, a to po dobu 6 měsíců až 1 roku od otevření účtu. Po uplynutí 6 měsíců od otevření účtu zahájí splácení formou měsíčních splátek.
Po úplném splacení zápůjčky připraví město podklady k provedení výmazu zástavního práva v katastru nemovitostí. Zápůjčku je možno žádat na více účelů v jednom termínu.
Bližší informace o zápůjčkách z Fondu rozvoje bydlení mohou občané získat na Bytovém odboru MMB na Malinovského nám. 3, dveře.č. 280 a 281, nebo na telefonních číslech 542 173 245 a 542 173 287.

Mgr. Jiří Lahoda
vedoucí Bytového odboru MMB

 

účel zápůjčky lhůta horní hranice
splatnosti zápůjčky
oprava střechy - výměna krovu a krytiny, včetně klempířských prvků 5 let 350 tis.Kč / RD
450 tis.Kč / BD
rekonstrukce střechy - v souvislosti s vybudováním nového obytného prostoru nebo s vybudováním nové samostatné BJ, včetně klempířských prvků 5 let 350 tis.Kč / RD
450 tis.Kč / BD
výměna plynového, elektrického nebo jiného 5 let 100 tis. Kč / BJ
ekologického topení ve stávajícím bytě
měření a regulace tepla a teplé užitkové vody 5 let 30 tis.Kč / BJ
odstranění zemní vlhkosti (dodatečné izolace apod.) 5 let 150 tis.Kč / dům
zajištění statiky domu na základě znaleckého posudku statika 5 let 400 tis. Kč / dům
výměna oken a venkovních dveří, oprava balkonu, lodžie nebo pavlače 5 let 150 tis. Kč / BJ
zateplení objektu, zasklení balkonu nebo lodžie a rekonstrukce fasády, včetně klempířských prvků 5 let 150 tis. Kč / BJ
vybudování WC, koupelny nebo sprchového koutu nebo obnova byt. jádra 5 let 100 tis.Kč / BJ
oprava ZTI, elektroinstalace 5 let 100 tis.Kč / BJ
vybudování nové samostatné bytové jednotky v nástavbě, půdní vestavbě nebo přístavbě (max. 2 nové byty v jednom domě) 8 let 500 tis.Kč / BJ
vybudování nové přípojky ZTI 5 let 100 tis.Kč / dům
ekologický ohřev užitkové vody 5 let 100 tis.Kč / BJ v BD
(sluneční kolektory, čerpadlo, rozvody) 200 tis. Kč / RD
modernizace staršího výtahu dle inspekční prohlídky nebo vybudování nového výtahu 5 let 100 tis.Kč / BJ
vybudování obytného prostoru v nástavbě, půdní vestavbě nebo přístavbě 8 let 500 tis.Kč / dům
obnova vnitřních dveří a obnova podlah-výměna podlahové krytiny, včetně podkladních vrstev 5 let 150 tis. Kč / BJ
oprava oplocení a plotových zídek v uliční části zástavby tvořící jednotný funkční celek s objektem k bydlení (včetně vchodové a vjezdové brány) 5 let 250 tis.Kč / dům